Nazad na startnu stranicu TOP
KOMPENDIUM
Šta je to električna struja?

Coded in Central European Windows-1250

 
e-historija
fizika
digitalna tehnika
 
ORBUS
 


Alfa STUDIO 2T - BIHAC - BiH


Električna struja

Protok elektrona kroz provodnike kao što su; žica, lampa, metar, zvučnik, itd. Ova struja teče preko provodnika tek onda ako postoji elektrišni napon. U potpunosti je neprekidna ovisnost između napona (V), struje (Amper) i otpora (Ohm). 
Struja teče od (+) plusa prema (-) minusu, i za vrijeme ove aktivnosti daje energiju, kao: toplota, svjetlo ili snaga (el.motor) itd.

Jednostavni primjer elektricnog kola

Kod izvora napona kao što je baterija i auto-akumulator ne mijenja se polaritet. Struja teče kontuirano u istom smijeru i zato ovdje govorimo o jednosmijernoj struji. Destilirani napon iz naponske mreže, tj. ispravljeno naponsko napajanje od audio- i video-uređaja također je jednosmjerna struja. Postoje i naponski izvori sa stalno promjenjljivim polaritetom, ovdje govorimo o naizmjeničnoj struji i naizmjenišnom naponu. Uzmimo slučaj osvjetljenje. Polaritet istog mijenja se 100 puta u sekundi: 50xplus i 50x minus. Vrijeme trajanja jedne potpune periode iznosi 1/50 u secundi. To su 50 impulsa u sekundi, ili frekvencija iznosi 50 Hz (bos; herca). Ovo se uvijek veoma konstantno održava. Analogni signali u HiFi-uređajima, koji su istovjetni izvornoj zvučnoj vibraciji oni su faktički električni impulsi i također naizmjenični napon, sada ne sa konstantnom frekvencijom, ali zato sa jednom frekvencijom čija visina tona varira između (16-20.000Hz).

(Više toga o elektricitetu možete naći na ORBUSOVIM stranicama FIZIKA ili na stranici E-HISTORY )

Nacin prikljucivanja svjetlece diode (LED)

Nazad na prethodnu stranicu Nazad na pocetak stranice Naprijed na sljedeću stranicu
 
NAUKA I TEHNIKA - SCIENCE&TECHNICS
Historija elektronike - History of Electronics
Copyright by CAVKIC
Any copying or reproduction without permission is strictly prohibited
Svaka vrsta kopiranja i reprodukcije bez dozvole strogo je zabranjena!
Page Construction: 07/07/1999 Last modified: 26/10/2014