Nikola Tesla - genije 20-tog vijeka
TOTOP

KOMPENDIUM
HISTORIJA ELEKTRONIKE
Nikola Tesla
 
Salih Cavkic
Indokti discant et ament meminisse periti.
Oni koji ne znaju neka uče, a koji znaju neka nalaze zadovoljstvo u tome da se podsjecaju.

II
 
Alesandro Volta
Hans C. Oerstedt
Charles Coulomb
Andre M. Ampere
Georg Simon Ohm
Michael Faraday
Samuel Morse
Albert Einstein
Nikola Tesla
Thomas Alva Edison
Guglielmo Marconi
Henry Joseph
Bell A. Graham
Jemes Watt
R.J. Oppenheimer
Peter Barlow
Charles Wheatstone
W. Thomson Kelvin
Max K.E.L.Planck
Gauss Carl Friedrich
Blaise Pascal
Maxwell James Clerk
 
PRVI RADIO
ABC-Pregled
PRONALAZAČI
Historija telegrafije


Email

SIMBOL
T
TESLA


 Nikola Tesla


Nastavak

Da se prisjetimo. Na prethodnoj stranici smo pročitali da je Tesla pronalazač i veliki izumitelj, koji je stvarno uveo svijet u 20-ti vijek. Pa kako često pravda zataji kad su beskrupulozni moćnici nekom određuju sudbinu, rezultiralo je žalosno i nepravedno, da je ovaj genije manje poznat od njegovih mnogo slabijih kolega. Nerijetko ćemo se iznenaditi i začuditi da čak i neki  danas, nazovi stručnjaci?, vrlo malo znaju o ovom velikom čovjeku. I ne samo to, postoji veliki broj svijeta koji nikad nije ni čuo za njega. Niti to da je GENIJE STOLJEĆA, Nikola Tesla (1856-1943) mnogo bolje, nego tvrdokorni polupismeni biznismen Edison, upotpunio sliku pravog izumitelja sa iznad toga mnogo većim znanstvenim intelektualnim i intuitivnim znanjem.
Edison je mjesecima pokušava da napravi žičicu za lampu - on je čovjek velikih vizija. Ali dabome najveća vizija koja je krenula sa zemlje i koja za njegovo vrijeme najmanje jedan vijek kroči unaprijed to je njegov omraženi konkurent Nikola Tesla.

Kada je 1884 god. kao siromašni Srbin (iz Hrvatske, tadašnje austro-ugarske monarhije) došao u SAD, Edison je slavio svoj veliki trijumf kao izumitelj električne žarulje i njegova je kompanija punom parom bila zauzeta poslom da Njujork Siti (New York City) snabdije sa mrežom kablova i električnih centrala ..... sa jednosmjernim generatorima.
Svaki kvart ili oveća zgrada morali su imati po jednu svoju centralu jer na udaljenost kod jednosmjerne struje nastaje veliki gubitak energije, pored toga česti kvarovi izazvani zagrijavanjem kablova, ne samo da su za sobom vukli velike troškove, već su upućivali na to da jednosmjernu struja ne može prenositi na velike distance.

Tesla je dokazao da su njegovi naizmjenični generatori (bazirano na njegov pronalazak naizmjeničnog generatora ili alternatora) mnogo eficijentniji i pored toga mnogo sigurniji. Ovo je razljutilo Edisona, koji se ponio kao pravi nitkov, dao je na znanje da ne postoje stvari koje ostavlja nezavršenim, počeo je da omalovažava i potkopava Teslu i njegovo mišljenje. Otišao je tako daleko da je elektrokucirao životinje samo da bi dokazao kako je opasna naizmjenična struja. Iako je to u stvarnosti obrnuto, jer visoke struje koje teču kroz jednosmjerni kabel te pri kuršlusu stvaraju opekotine. Da i ne govorimo o tome da prilikom protoka jednosmjerne struje kroz ljudsko tijelo dolazi do grčenja mišića, zbog čega se dotični nesrećnik ne može sam odvojiti od provodnika sa kojim je došao u kontakt dok je to kod naizmjenične struje moguće.


Teslino mjesto u eri otkrića

Zahvaljujući ubrzanom tempu otkrića krajem XVIII i otkrića u XIX vijeku razvoj elektronike je sve više uzimao zamaha. Nakon što je ruski naučnik P.L. Šiling (1786-1837) godine 1832 konstruisao  elektromagnetni telegraf već 1837 godine isti usavršava američki naučnik Semjuel Morze (Morse Samuel, 1791-1872) i 1844 godine uspostavlja prvu telegrafsku liniju u Americi. Početkom tridesetih godina pojavljuju se prvi elektromotori. Prvi motor koji je imao praktičnu primjenu konstruisao je 1834 godine naučnik B.S. Jakobi (1801-1874). Također ruski naučnik Jablockov P.L. (1847-1894) konstruiše 1874 godine lučnu lampu. Samo nekoliko godina kasnije Edison (Thomas Alva Edison, 1847-1931) konstruiše 1879 godine sijalicu sa usijanim ugljenim vlaknom. Mada je eksperimentisanje dugo trajalo ipak se od 1898 godine uvode u upotrebu sijalice sa metalnim vlaknom, koje je i danas u upotrebi. Treba napomenuti da u drugoj polovini vijeka počinje široka primjena generatora struje koji je 1869 godine konstruisao Gram (Z. Th. Gramme, 1826-1901). Početkom sedamdesetih godina se uveliko radi na problemu prenošenja električne struje na daljinu. Konačno poslije duge borbe opšteprihvaćeni su bili sistemi sa naizmjeničnom strujom. Za to ima veliku zaslugu naučnik i genije Nikola Tesla (1856-1943) koji je 1892 godine otkrio obrtno magnetno polje. Ovo otkriće je omogućilo izradu asinhronih elektromotora korištenjem naizmjenične struje.
Ovaj čuveni naučnik u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike. Završio je Politehnički fakultet u Gracu i Pragu, zatim je radio kao inžinjer u Edisonovoj fabrici u Parizu i Njujorku, da bi potom u  osnovao sopstvenu laboratoriju.

Veliki dio pronalazaka u elektrotehnici su njegovo djelo, bezbrojni patenti i pronalasci iz svih oblasti elektrotehnike. Pronašao je trofazni sistem za prenos električne energije, zatim indukovani motor - obrtno magnetno polje, generator i transformator za visokofrekfentne struje (tzv. Tesline struje). Smatra se jednim od pionira radio tehnike. Tvorac je sistema za bežično upravljanje i davanje znakova na daljinu. Pronašao je sistem osvjetljenja pomoću luka (tzv. Teslin luk).

U oblasti fizike pronašao je niz originalnih ideja koje su kasnije i praktično ostvarene. U čast njegovog djela, jedinica magnetne indukcije u SI sistemu mjera nosi njegovo ime - tesla (T).


Nazad na nauka i tehnika
NAUKA I TEHNIKA-SCIENCE&TECHNICS
Historija elektronike - History of Electronics

Copyright by Cavkic
Any copying or reproduction without permission is strictly prohibited
Svaka vrsta reprodukcije i kopiranja bez dozvole strogo je zabranjena.
Page Construction: 07/07/1999 - Last modified: 26/10/2014