Marconi Guglielmo
TOTOP

Kompendium
HISTORIJA ELEKTRONIKE
Marconi Guglielmo - 1874–1937
Salih Cavkic
Indokti discant et ament meminisse periti.
Oni koji ne znaju neka uče, a koji znaju neka nalaze zadovoljstvo u tome da se podsjećaju.

Wireless
Telegraph

Marconi Guglielmo
inžinjer elektrotehnike i radio pionir Nobelova nagrada 1909.
Email Wireless Telegraph - Bežični Telegraf


Uvod

Eksperimenti
Radio talasi su već bili poznati kao 'Hercovi talasi'; kad je Markoni počeo eksperimentisati 1894-te godine. Samo pet godina prije Hajnrih Herc je proizveo i detektirao talase preko njegove laboratorije. Markonijeva zasluga je u tome što je uspio da proizvode i detektira talase preko veće distance, koji su preteča onoga što danas poznajemo kao radio.

Porijeklo
Guglielmo Markoni je familijarno porijeklom Italijan, plemić, očeva vila nalazi se nedaleko od Bolonje (Bologna). Njegova majka Irkinja često mu je govorila da posjeti rođake u Engleskoj te popravi njegovu konverzaciju i ponašanje. Ali u Bolonji u njegovom susjedstvu bio je cijenjeni profesor Riđi (Righi), on je zainteresovao mladog Guglielma (Guglielmo) za elektricitet općenito, isto kao i o pojedinostima Hercovog rada.

Markoni je ponavljao Hercove eksperimente u sobi koja se nalazila u potkrovlju vile. Hercovi talasi koji su proizvodili iskrenja u jednom električnom krugu, detektirani su u drugom krugu udaljenom pet metara od prvog. 
Mladom Markoniju je uspjelo da detektuje signale preko nekoliko kilometara čime je pokušao da zainteresira italijansko Ministarstvo pošte i Telegrafa.

Medutim kod njih on nije imao sreću, ali je zato 1896 god. njegov rođak, Henry Jameson-Davis, aranžirao jedan prijem kod Najama Prisa (Nyilliam Preece), šefa inžinjera kod Britanske pošte. Uspješna demonstracija u Londonu i na Salisbury Plainu slijedila je 1897 godine.
Markoni je prijavio patent i ustanovio bežični telegraf i kompaniju za signalizaciju (Wireless Telegraph and Signal Company Limited), on je otvorio prvu na svijetu radio tvornicu u Celmsfordu u Engleskoj (Chelmsford, England) još 1898 godine.

Eksperimentisanjima i demonstriranjima kontuirano je nastavio dalje. Tako je kraljica Viktorija u Osborne House primila radio bilten o bolesti Princa od Velsa (Wales), koji se oporavljao na Kraljevskoj Jahti u Kovu (Cowes). 
Prvi put u historiji 1901 bežični signali su primljeni preko Atlantika. Radio stanice kakve mi danas poznajemo tada su još budućnost, BBC je postavljen 1922 godine.
I pored svega uspjeha Markoni je bio bijesan, njegov cilj je bio vratiti se u Hercovu (Hertz) laboratoriju i unutra pokazati, bolje rečeno demonstrirati, praktični način komunikacije zbog čega je i postavio u Celmsfordu (Chelmsford) kompaniju koja i danas nosi njegovo ime.

Jednostavni telegrafski odasiljac

Kompanije:
Wireless Telegraph Signal Company

Kasnije:
"Marconi's Wireless Telegraph Company"

Bežična veza između:
Velike Britanije i Francuske (1898)
Velike Britanije i Newfoundland(1901)

Marconi Guglielmo
(Markoni Đuglijelmo)

Italijan, inžinjer elektrotehnike, radio pionir. Nobelova nagrada 1909. Pronalazak: bežična telegrafija (1895). Iselio se u Veliku Britaniju i dobio patenat za njegove pronalaske. Postavio je: Wireless Telegraph i Signal Company (1897), kasnije preimenovane u "Marconi's Wireless Telegraph Company" (1900). Uspostavio je bežičnu vezu između Velike Britanije i Francuske (1898), isto tako između Velike Britanije i Newfoundland (Kanada).1902. god.


Nazad na prethodnu stranicu Nazad na pocetak stranice Naprijed na sljedecu stranicu
Nauka i Tehnika
SCIENCE&TECHNICS - NAUKA I TEHNIKA
Historija elektronike - History of Electronics

Copyright by Cavkic
Any copying or reproduction without permission is strictly prohibited
Svaka vrsta kopiranja i reprodukcije bez dozvole strogo je zabranjena.
Page Construction: 07/07/1999  Last modified:23/02/2016