Na startnu stranicu - to Start Page TOTOP
KOMPENDIUM
HISTORIJA ELEKTRONIKE
Salih Cavkic

VOLTA
Indokti discant et ament meminisse periti.
Voor onwetende om te leren en voor wetende de voldoening om zich te herinneren.
Oni koji ne znaju neka uče, a koji znaju neka nalaze zadovoljstvo u tome da se podsjećaju.
PRIPREMA I PIŠE: SALIH ČAVKIĆ - MAASMECHELEN - BELGIJA

Uvod

Nikad prije u povijesti nijedna nova tehnika nije u tako kratkom vremenu udarila sličan pečat na sve fasete našeg života. Činjenica da je čovječanstvo na pragu novog milenijuma ipak treba malo baciti pogled i preko ramena, unazad ...............
Povijest elektronike može se započeti sa različitih i brojnih polaznih tačaka. Tačka na kojoj fizika prestaje, a elektrotehnika i elektronika počinju ne može se uvijek tačno definisati. Pored toga kao izazov mogu se uzeti u obzir i drugi kriteriji na osnovu kojih se može tražiti neki određeni značajni stupac u povjesti. Za velika istraživanja ne treba ići tako daleko jer sva su se dogodila u posljednjih 200 godina.

Zato u okviru teorijske analize odgovarajućih metodoloških jedinica, izrađeno je nekoliko stranica iz nuklearne fizike, termodinamike, kvantum-mehanike, elektrotehnike, elektronike i dr., raznovrsnih po sadržaju i složenosti sa ciljem da u mnogome olakšaju učenicima u DIASPORI da ovladaju ovom terminologijom i materijom na maternjem jeziku.

nauka i tehnika - science&technics digitalna tehnika - digital technique

 

Napomena: 
Preko 600 vebstranica rasporedjeno je na tri vebsajta na mreži, medjutim ako pažljivo pratite linkove oni će vas odvesti na mjesto. Tekstovi su pisani na nekoliko jezika ali ono esencijalno napisano je na bosanskom jeziku.

 
NAUKA I TEHNIKA - SCIENCE&TECHNICS
Historija elektronike - History of Electronics
© Copyright by Cavkic ®
Any copying or reproduction without permission is strictly prohibited
Svaka vrsta reprodukcije i kopiranja bez dozvole strogo je zabranjena.
Page Construction:
07/07/1999 Last modified:
26/10/2014